Kaffedrycker

Vad är skillnaden på kaffedrycker?

Oavsett om du är en riktig kaffe-fantast eller inte är du säkerligen medveten om att det finns många olika typer av kaffe att välja mellan. 

Här hittar du inte bara det klassiska kaffet som oftast går under namnet americano, utan du hittar även espresso, macchiato, caffe latte och mycket mer. 

Som ovan kaffedrickare kan det vara svårt att veta skillnaden mellan de olika sorterna, men det reder vi ut här!

Espresso

Espresson är en liten kaffe med mycket intensitet och som är en storfavorit i Italien. Espresson kan serveras som både enkel och dubbel och består av några centiliter kaffe.

Uppe på toppen hittar du ett mjukt och gyllenbrunt skum och för att tillverka kaffedrycken behöver man använda sig av en espressomaskin. 

Kaffet tillverkas av mörkrostade bönor som är finmalda.

Cappuccino

Cappuccino är ytterligare en storfavorit i Italien, men även i många andra länder. En cappuccino är starkare än en caffe latte, men dryckerna liknar varandra till utseendet. 

Här kombinerar man en tredjedel espresso med ångvärm mjölk. En tredjedel av kaffet består dock av skummad mjölk och det är inte ovanligt att servera den i kopp. 

Dock är även servering i glas vanligt förekommande.

Caffe Latte

Som tidigare nämn är caffe latten mycket lik cappuccinon, men skillnaden ligger i mängden mjölk. En caffe latte består av endast en fjärdedel espresso och tre fjärdedelar med mjölk, vilket gör ger den en krämig och mild smak av kaffe.

I Italien är det vanligast att caffe latte intas till frukost och aldrig senare än lunchtid. Orsaken till detta är att den består av så mycket mjölk och det gör drycken ovanligt mättande.

Macchiato

Det finns många kaffedrycker som kommer från Italien och macchiaton är inget undantag. Här finns det egentligen två olika varianter av kaffedrycken. Precis som med espresso kan du välja att ha den enkel eller dubbel.

Den dubbla macchiaton är starkare, eftersom den består av starkare espresso än den enkla. Ordet kommer från italienska och betyder kort och gott fläckig. 

Kaffedrycken toppas med skummad mjölk.

Americano

Amricanon liknar på många sätt det vanliga bryggkaffet som är så populärt i Sverige, men med några få skillnader.

Till att börja med är americano i sig inte bryggkaffe, utan en vanlig espresso som man har blandat ut med varmt vatten. 

Den är dessutom oftast tillagad i en mycket högre temperatur, vilket gör att du bör se upp så att du inte bränner dig.

Flat White

Flat white är en kaffedryck som inte är allt för populär i Sverige, men som uppskattas av kaffe-fantaster världen över. 

Kaffedrycken består av mikroskummad mjölk som är varm, kombinerat med en dubbel espresso. 

Till utseende och smak liknar den en cappuccino, men smaken är betydligt mer intensiv.

Kafe Orion